Unlock Student Potential

Posted: Oktober 26, 2013 in Uncategorized

Bagi guru kaunseling, mungkin anda sudah boleh agak apa yang dimaksudkan oleh aku. Ya, ia berkaitan dengan program guru penyayang fasa kedua yang diberi nama unlock student potential atau menyerlahkan potensi pelajar yang belum menjadi (xsure huraian maksud dia.. tapi lebih kurang gini la)

Kalau yang masih ingat fasa pertama ialah berkaitan dengan menyambut pelajar di depan pintu pagar sekolah dan program mentor mentee. Fasa pertama masih lagi berjalan dan akan disusuli fasa yang kedua ini pula.

Guru bimbingan dan kaunseling ada tugas yang agak mencabar. Bukan sekadar menjadi penggerak kepada program tersebut tetapi menjadi jurulatih yang akan melatih para guru mengaplikasikan pendekatan humanistik semasa melaksanakan program guru penyayang tersebut.

Apa2 pun sebagai penjawat awam “Yang menurut perintah”.  Asalkan benda itu baik dan tidak bercanggah dengan islam.

Ak nak share gambar ni. Thanks to Nadia Sabri atas perkongsian gambar2 yang unik ni. Ia Mungkin boleh menggambarkan unlock student potential.

image

Gambar 1 : Sebelum

image

Gambar 2 : selepas

Gambar yang akhir boleh digambarkan sebagai pontensi pelajar yang telah di unlock-kan sehingga menghasilkan sesuatu yang sangat menarik, dan owesome!.

Macam tulah student kita. Ada potensi masing2. Tugas guru mengutip, mengenalpasti dan mencorakkan mereka agar jadi hebat!!

P/s :  sebagai guru aku rasa kita percaya setiap pelajar ada potensi. Cuma kita tak cukup sabar. Betul tak? ( sambil berfikir)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s