Kesian ‘Si Kaki Panjang’…

Posted: Mei 24, 2011 in AGAMA, BERFIKIR SEJENAK

“nak tegur… tak nak…. nak tegur… tak nak…., hmmm tak pelah tunggu next time jumpa aku tegur.” bisik hati kecilku selepas berkecamuk melihat gelagat Si Kaki Panjang yang sedang asyik bermain takraw.. walaupun aku amik keputusan untuk tak nak tegur, tapi ia jelas menggambarkan lemahnya imanku..

Budaya HARAM ini semakin mendapat tempat dikalangan anak muda. Ke hulu hilir naik motor dengan berseluar pendek. Selamba saja. No Problem Punyo. Siap bawak awek lagi.. kadang-kadang bawak mak. Korang pon biasa nampak kan cam gini?

“Mana haram, ramaikan orang pakai sekarang, dah jadi budaya dah, parent aku tak cakap pe-pe pun?”  Kata Adam selepas di tegur oleh Aidil (bukan hero nur kasih ye.)

Pala hotak mung..! (3 kali ye) ramai buat bukan bermaksud benda tu halal. Islam tetap Islam. Halalnya jelas, Haramnya pun jelas. Sejak zaman nabi lagi dah kata dedah aurat mana halal… HARAM. kita yang kena ikut islam… bukan islam yang ikut kita.

lagi satu, parent kau tak tegur ke, tegur ke , benda tu adalah SALAH dan BERDOSA.

“dosa kat mana, bukan buat apa-apa pun?” sedikit memberontak

“aku kata benak marah.. gila tak logik pulak. Payah. BERDOSA sebab dedah aurat la. kan aurat lelaki dari pusat hingga lutut. PMR 8 A, benda gini pon tak tau.. 

Ya la, aku tau tu, tapi sekarang ni aku bukan pakai melepak atau naik motor. Aku pakai sebab nak bersukan, senang sikit ‘beraksi’. balasnya membela diri.

Kau ingat dedah aurat ada rukhsah? macam sembahyang. Mayat pun dijaga auratnya tau. tak kiralah kau bersukan ke, ber apa lagi ke, aurat kena jaga. kan banyak pilihan pakaian sekarang. pakailah seluar fit kat dalam. tutup lutut tu. Jangan jadikan alasan bersukan. ramai je atlit yang hebat-hebat yang jaga aurat. siap lawan lari lagi. ko main apa, bola je… peringkat kampung pun dah tersingkir.  

Allah tak redha perbuatan tu, macam mana nak berjaya. kejayaan itu hak Allah. Allah kan bagi kepada sesiapa yang dia nak.

“aku terikut dengan dunia hari ini sampai lupa Islam yang suci”

“Tak pe masih sempat..”

si kaki panjang

Note : Si kaki panjang ialah mereka yang memakai seluar pendek, so seluarnya pendek kakinya jadi panjang…. ayat ustaz ak msa sekolah dulu.

P/s : niat berdakwah ketika bersukan dengan menutup aurat

Advertisements
Komen-komen
  1. putraim berkata:

    InsyaAllah…. 🙂

  2. ipa faiza~ berkata:

    emm..

    **x tau nk komen ape. tp nk komen jugak.

    hehe

  3. mira87 berkata:

    emo nampak..tulis jng msukkn emo marah..nti jd xbaik..

    FAY : erk.. dah benda tak baik kan, mesti kena gtau. tak marah pon, tertinggi nada ja. tapi marah maknanya still sayangkan.:-)

  4. mira87 berkata:

    2 model tu..xbek dedahkn aurat dia..hehe

    FAY: ops, dia yang dedahkan dulu, hehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s