Apa-apa pun, Agama No.2….

Posted: November 5, 2009 in AGAMA, BERFIKIR SEJENAK

Agama  no. 2..

Hari ini, kita meletakkan agama sebagai no. 2 dalam aktiviti kehidupan kita… setuju tak?

Cuba renungkan,

hal dunia kita dahulu kan…  kita sanggup pergi meting, sanggup pergi discussion, sanggup pergi study group walaupun azan tengah berkemundang.. betul..? Walhal Allah perintahkan kita supaya sembahyang tepat pada masanya… perintah Allah itu perintah siapa? Kawan kita ? roomate kita?

kehendak siapa yang perlu didahulu kan…? anda jawab.

“tidak aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepada ku”

kita telah ditanam, dididik, ditarbiyah, diasuh, dan dicanang dengan mengatakan hanya kerja yang baik sahaja menjamin kehidupan bahagia.. dapat sijil, ijazah,  dapat Phd, hidup akan senang lenang. Adakah kita lupa bahawa rezeki, pekerjaan, makan, minum itu milik Allah SWT. Kebergantungan kita kepada Allah semakin terhakis dengan menampakkan pencapaian menentukan kejayaan.

Memang Benar,

 “Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu yang mengubahnya”

Tapi adakah itu prasyarat untuk kita mendahulukan dunia dari agama..?? cuba bayangkan ada sahaja orang yang pandai, cerdik, kelulusan tinggi tapi tak ada kerja…  dan ada saja orang rendah akademiknya, tapi  besar pendapatanya, senang hidupnya… jadi siapa tentukan itu semua? Tidak lain dan tidak Maha Pemberi Rezeki …Allah SWT.

jadi, dalam apa jua keadaan, dahulukan agama, kerana agama penentu kepada kejayaan dunia dan akhirat.

“jika kamu mencari dunia, akhirat akan menjauhi kamu, tapi jika kamu mencari akhirat…. dunia pasti datang kepada kamu..”

p/s = Agama mesti NO. 1.. !! Allahuakbar

Advertisements
Komen-komen
  1. putraim berkata:

    inilah yang berlaku di zaman sekarang. agama sangat jauh dihati umat islam. kita manusia sering melakukan dosa tapi tidak pernah insaf dalam perlakuan yang tlah dilakukan… diharapkan tabliq kita ini akan dijadikan satu ilmu yg berguna utk kita jgn hanya menyampaikan sahaja ttp kita melakukan ksalahan trsebut. mari sama2 kita hayati islam itu scara mnyeluruh ke dlm hdup kita jgn hnya sbhgian shja yg kita ikutkan…. sama2 kita renungkan….

    komen ke ni??? huhu

    PENGLIPURLARA : er… dah macam post dah. hehe

  2. nurthurayya berkata:

    btol tu..
    kte tkut jer klu g kuliah lmbat walhal smyg slalu akhir wktu tanpa rs bsalah. aduih~
    wlau cmner pn, kte msti ingt kperluan dunia skrg perlu jg dipenuhi. ilmu kne cri byk2 bak kta dr.asmawati
    “adalah pnting bg umat islam mbentuk teori psiko dn pelbagai mcm ilmu utk memahami insan utk digunakai o smua. Jgn asyik mngata Islam itu sempurna sbb n0n-muslim xfhm smua tu”

    dipetik dr kuliah psiko pai~ekeke~

    PENGLIPURLARA : betul tu… kita kena start sebarkan pada orang lain. dengan blog pun boleh.

  3. Fikrie Faizal Azlan berkata:

    Slm wat yg dikenang selalu wlpun kdg2 jumpe, kdg2 kekwat… :p terase insaf jap mndgr coretan fazil nih… teringat plak tyme nk balik bilik naik motor dgn kwn (of coz la mmbonceng kan? xreti bawak… huhu) waktu tu tgh azan… sentap plak… terkenangla satu citer… zaman nabi dulu kalo tgh azan… dh siap sedia dh g masjid… peniaga plak tinggal jer brg dagangan dieorg… xtakut kene curik nih… zaman nabi katakan… curi kene potong tgn… skg??? ape cer??? curi sempat senyum lg… xtakut blsn Tuhan… (ape2 je la makhluk camtu…) jahat!!! nak dipanjangkan citer… hp mek hilang… fazil!!! kene curik by manusia yg bertopengkan syaitan… ley x curi hati aku ke??? watpe la nk curi hp aku kan??? haha… xgitew sume??? (sokong la aku wei… haha)

    sorila… mek mluahkan secebis rase yg ade di hati… nk tahu, bace… xnak tahu… skip ek… xpakse… huhu…

    bile korg start training debat tok royal??? nk ikot… 🙂

    add aku kat fb ek…. Fikrie Libertus Azlan… maklumkan segera… PLZ…

  4. putraim berkata:

    mohon bersihkan sawang2 kat blog ni… dh trlmpau brabuk dh
    huhu….

    PENGLIPURLARA : err.. tolong ar jap mate… malas r ko. hehe

  5. sirzarin berkata:

    Ehm..rasa tertarik utk bg komen la plak.. U got the point bro… mmg hakikat kn… hanya org yg kuat je akan berjaya..betol x..??

    PENGLIPURLARA : kuat ape tu? hehe.. ye2.. betul tu. hehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s