70,000 : Malaysia hero Bangladesh

Posted: Mac 12, 2009 in BERITA

Pekerja asing dari bangladesh yang akan masuk bekerja di Malaysia manurut pengumuman yang dibuat oleh kedutaan Bangladesh di Malaysia ialah sebanyak 70,000. Keadaan ini menjadikan jumlah keseluruhan pekreja Bangladesh di Malaysia adalah sebanyak 500,000 orang jika dicampur dengan yang telah ada sekarang.  aduh sikitnya… kenapa tak ramaikaln lagi. (nada perli… kalau sapa  tak faham tak tahu la.) perkara ini ditegur Oleh menteri kita diatas tindakan yang dilakukan oleh duta itu sehingga ia boleh menimbulkan kontrovesi.

Persoalan pertama, tak kan pegumuman yang dilakukan oleh kedutaan itu hanya saja-saja? bak kata pepatah, kalau tak ada angin masakan pokok boleh bergoyang.. kalau tak ada angin pun tetap ada orang atau haiwan yang mengoncangkanya. maknanya tetap la ada isu mengenai kedatangan seramai itu pekerja bangladesh di Malaysia.

 

SITUASI

lokasi : sebuah tempat di Bangladesh

a : nombor giliran kau berapa?

b : 69 000.. kau?

a : fuhh… aku 70 000. masih sempat lagi kita ke Malaysia

b : itulah, bagusnya pengusaha-pengusaha dan rakyat Malaysia yang bagi peluang kat kita kerja kan..

a : em2… bagus la mereka.. baik hati.. bagi je kita keja.. sektor pembinaan, catering, kedai runcit, jaga tandas, dekat supermarket. bestnyee…

b : hehe… aku nak keja catering lah nanti.. oh, tak sabarnye aku nak jumpa C,D, G, J, L  juga nanti kat sana. lama dah depa pi sana. dah kaya dah pun.

a : em.. bagus2… aku pun tak risau sangat p sana.. ramai je saudara aku kat sana.

  (tiba-tiba c datang menyapa..)

c : eh, aku tak sempat la giliran aku… camana ni?

a : jangan risau… nanti Malaysia akan panggil kita lagi.. aku yakin!

 * dialog ini telah di alih bahasakan ke dalam bahasa melayu buat tatapan kita..

 

renung-renungkanlah….. pro dan kontra kedatangan mereka…  apa pendirian anda?

Advertisements
Komen-komen
  1. lurunna berkata:

    Lambakan pendatang asing bg Lurunna ibarat penyakit kanser, xksh la kanser pe pn, once ye da merebak, buang n rawat camne pn ade g, so ne rajin2 wat “terapi”, nk bt terapi bukan doktor je ne usaha, byk aspek yg perlu dijaga n diteliti…cam 2 la jugak kes pdtg asing ni…(tba2 bg analogi)

  2. yasmin berkata:

    saye tidak menolak, and saye juga tak menyokong. 1st n for most, we have to remind ourselves that this is a developing country and tenaga kerja buruh kita yg mana rakyat negara ni sendiri, tersangatlah sedikit and tak cukup. maybe hal ni boleh di overcome dengan mengambil pekerja2 asing, as we all know, rakyat kita ni pun bermasalah, demand lebih and taknak buat kerja cikai2..kalau takde org nak jadi tenaga buruh, camne nak develop negara kita? tu satu hal. saye takde masalah utk amik pekerja asing, tapi harap2 pihak berwajib amik tindakan sewajarnya utk ‘jaga’ mereka ni supaya tak timbul masalah di masa akan datang. and sewajarnya mereka ni hanye boleh berada kat msia utk tempoh tertentu jer… =)

    penglipurlara : komen terpanjang nih.. trimas atas pandangan. hehe

  3. tenzokami berkata:

    ustaz kami ckp…
    suma ni dsbbkan ade phk yg pntingkan dri sndri… yg cuma fkr ksngan dn keuntgn diri sndri aje… btol jgkla… stiap pkrja asg yg dtg ke negara kite, ade phk2 yg trtntu tu poketnya pnh memanjang…
    kalw 1 pkrja leh dpt komisen bape bnyak… nikan pulak 70000… kaya woooooooooo… tp xpelah… mknlah duit hrm tu kan… dah mati nnti igt leh terlepas??? hehehhe, ustaz kami la yg ckp kami tmbh2 aje… hehhehe

    penglipurlara : kim salam kat ustaz ye. didikan yang berkesan buat anak muridnya.. hehe

  4. ratusagi berkata:

    Camne ko ble tau diorg ckp camtu?
    Ko salah seorg ke?

    hehehehe…

  5. putraim berkata:

    jangan salahkan mereka, tapi salahkan kepada rakyat malaysia sendiri (aku juga)… rkyat malaysia yang terlalu manja dan tak mau kerja yang susah dan kotor…huuuummmmm

    penglipurlara : aku pun penah terfikir begitu

  6. fakir berkata:

    alhamdulillah…org bangladesh penutur bahasa melayu yang baik. Tahniah fazil (hahaha, bangla gak ker..)

    penglipurlara : ini hasil terjemahan je ye.. kan dah mention.. tapi ada juga kan pelajar dari bangla yang jadi peserta masa PABM

  7. putraim berkata:

    abg amir x tau ke, yg rmate sya ni asal sana.
    hahhahaha

    penglipurlara : back up abg angkat ye???

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s